Nieuwe legmoederdierenstal voor familie Van Ramshorst

05 juli 2021
-
4 minuten

Vof Van Ramshorst bestaat uit de drie broers Bert (64), Evert (60), Henri (50) en de zoon van Bert, Kilian (29). Ook Julian (24), de zoon van Henri, is voornemens om het bedrijf over te nemen. Er worden op twee locaties in Nijkerk kippen gehouden. De ene locatie heeft 35.000 freilandkippen. Bovendien wordt er momenteel hard gebouwd aan een freilandstal voor nog eens 23.000 kippen. De andere locatie heeft zowel legmoederdieren als vaccinmoederdieren.

Bert en zijn zoon Kilian runnen de locatie met de moederdieren. Het bedrijf bestond tot 2019 uit twee stallen (1981 en 1991) met ieder 16.000 vaccinmoederdieren. In de vroege ochtend van 22 augustus brandde de oudste stal echter helemaal af. Gelukkig had Van Ramshorst de vergunning voor een derde stal al voor de brand bijna rond. Hier zitten sinds november 2020 ongeveer 40.000 legouderdieren voor broederij Agromix. De familie Van Ramshorst wil op de plek van de afgebrande stal uiteindelijk weer een nieuwe stal terugbouwen.

Bedrieglijk eenvoudige stal

De nieuwe legmoederdierenstal lijkt op het eerste gezicht een gewone scharrelstal. In de basis is dat ook zo. Van Ramshorst heeft de stal echter zeer doordacht laten bouwen. Zo is er extra nagedacht over toekomstbestendigheid, technische dierprestaties, hygiëne en reinigbaarheid. De stal heeft bijvoorbeeld in beide zijmuren een daglichtstraat. Dit is gedaan om eventueel ook scharrelhennen volgens de KAT-richtlijnen te kunnen houden. En omdat er in de toekomst mogelijk een keer zonnepanelen op het dak komen, is niet gekozen voor daglichtplaten in het dak. In de oude stallen werkte Van Ramshorst naar tevredenheid met een volière van Farmer Automatic. Nu werken ze met de opvolger daarvan, het volièresysteem van Chore-Time. De stal is 24 meter breed, 100 meter lang en is voorzien van vijf rijen volières met een lengteafscheiding door het hart van de middelste stelling. “Zo heb je maar vier afscheidingsdeuren in plaats van acht”, aldus Kilian.

Schone warmtewisselaar

Naast de stal staat een warmtewisselaar. De warmtewisselaar is voorzien van een stoffilter. Onderaan het filter zit een grote stofzuiger die het stof eraf zuigt. Hierdoor blijft de warmtewisselaar tot op heden erg schoon. Het aanwezige spoelsysteem is dan ook nog niet aan geweest. Wel wordt er iedere week een volle ton met stof geleegd.

Goed stalklimaat

Alle luchtinlaatventielen hebben lamellen in combinatie met een V-vorm schuif. Hierdoor kan de lucht ook in koude periodes goed naar het midden van de brede stal worden gestuurd. De klimaatspecialist van De Heus heeft samen met de installateur alles goed ingeregeld. Daarnaast is geïnvesteerd in nevelkoeling waardoor de kippen ook tijdens warme periodes nog optimaal kunnen presteren.

Schone eieren zijn belangrijk

De drukregelaars van de nippels zitten in het midden van de stal, waardoor de waterdruk zowel voor, als achter in de stal gelijk zijn. De waterdruk is daarom lager en dat voorkomt water morsen en een vuil systeem. Schone eieren zijn extra belangrijk, omdat de eieren bevrucht zijn, aldus Bert. Er is ook gekozen voor een extra drinklijn in het systeem. Dit is bedoeld voor een makkelijke opstart van een koppel en zeker handig voor de wat loggere hanen die altijd wat slechter door het systeem bewegen.

Makkelijk schoonmaken

De stal is zo ontworpen dat deze makkelijk schoon te spuiten is. Niet zo verwonderlijk dat hier goed over na is gedacht, want Kilian runt al jaren een schoonspuitbedrijf. Langs beide zijmuren zitten putjes, de mestband loopt over de vloer en het plafond is glad afgewerkt met aluminium. Dat is allemaal erg praktisch bij het schoonspuiten. Het eierlokaal en de eierbewaarplaats zijn voorzien van gecoate vloeren. De stal heeft bewust geen dakgoten. Dat voorkomt bladophoping en bovendien is er dan geen plek voor ongedierte en vogels. Langs de buitenmuren ligt grof grint met daaronder drainagebuizen. Ongedierte houdt daar niet van.

Het kan niet zo zijn dat De Heus miljoenen investeert in haar fabrieken voor een goede voerstructuur en dat wij niets doen

Van Ramshorst

Alle kippen voer in zes minuten

Ook het voer komt vanuit het midden, waardoor in slechts zes minuten alle kippen voorzien zijn. Selectief vreten wordt daardoor tot een minimum beperkt. Daarnaast zijn er twee 45-tons vlakbodemsilo’s gekocht. Van Ramshorst is ervan overtuigd dat deze meerkosten ruimschoots worden terugbetaald in betere dierprestaties. “Het kan niet zo zijn dat De Heus miljoenen investeert in haar fabrieken voor een goede voerstructuur en dat wij niets doen”. Uiteindelijk draait het om veel kwaliteitseieren. Zowel bij legouderdieren, maar zeker ook voor de vaccinindustrie is het belangrijk dat de eieren schoon en zonder haarscheuren worden afgeleverd.