Do's & Don'ts voor groenbemesting in tussenteelt

15 oktober 2022
-
1 minuut

De oogst van de maisteelt is in volle gang of wellicht al achter de rug. Bij zand- en lössgrond stond je weer voor de keuze wat voor vanggewas je wilde zaaien (wanneer er geen onderzaai of gelijkzaai heeft plaatsgevonden). Kijkend naar de ruwvoerpositie i.v.m. de droge zomer is er op plekken gekozen voor een tussenteelt. De afgelopen winter hebben De Heus en Agra-Matic Mineraal een proefveld aangelegd met verschillende vanggewassen. Deels is dat gericht op een effectieve organische stofopbouw en deels op een oogstbaar product dat ingezet kan worden als ruwvoer. Wij geven je onder andere wat tips richting de tussenteelt. Voor andere grondsoorten, zoals klei, staan er zinvolle tips wanneer je nog een vanggewas/tussenteelt wilt verbouwen.

Do's

  • Zorg voor een egaal zaaibed en bewerk de stoppel goed om onder ander de maisstengelboor tegen te gaan.
  • Mengsels met Italiaans raaigras (Intermezzo,Soilcover) geven letterlijk de meeste organische stofopbouw.
  • Het is verplicht dat een groenbemester voor minimaal 2/3 bestaat uit een mengsel dat toegelaten is als groenbemester. Het is mogelijk om maximaal 1/3 vlinderbloemige toe te voegen aan het mengsel voor extra eiwitbenutting. Denk bijvoorbeeld aan inkarnaatklaver en voederwikke. Deze toevoeging geeft daarnaast extra stimulans op beworteling en activiteit van het bodemleven.
  • Houd aandacht voor aaltjes. Gebruik hier eventueel het aaltjesschema van WUR voor.
    Dit is te vinden op: www.aaltjesschema.nl

Don'ts

  • Bladrammenas moet uiterlijk begin september gezaaid worden. Hierdoor is deze minder tot niet geschikt als vanggewas na de mais.
  • Mengsels met rogge houden niet van natte voeten. Dat zal daarom de opkomst en standvastigheid nadelig beïnvloeden.
  • Maai een snelle lenterogge, wanneer je deze inzet voor voederwinning, niet te laat. Dit voorkomt een te hoog ruw celstofniveau en houdt het gewas goed verteerbaar.
  • Mengsels met Italiaans raaigras hebben over het algemeen een hoog suikergehalte. Hou hier bij inzet als voedermiddel rekening mee.

Wil je meer weten?

Wil je meer weten? Neem dan contact op met je adviseur!

Of bel Freddy op 06 - 52 792 040

Freddy Westrik

Adviseur Ruwvoer- en Mineralenmanagement