Bemesten van het land met een sleepslangbemester

Gert Anker

Account manager / Rundveespecialist

02 maart 2022
-
5 minuten

Gert Anker is Rundvee specialist bij De Heus en houdt zich bezig met de meststoffen, de voeding van gras- en maailand. De belangrijkste voeding is drijfmest. Gert vertelt in de vlog de belangrijkste voordelen van het gebruik van een sleepslangsysteem om de mest over het land te verspreiden.

Bemesten met een sleepslangbemester

De voordelen van een sleepslangbemester:

  1. Het voordeel van een sleepslangbemester is dat je ongeveer een derdedeel tot een kwartdeel water aan toe kan voegen, zo kun je beter pompen en het geeft een betere benutting van de stikstof uit de drijfmest.
  2. Daarnaast is het voordeel dat je minder gewicht op het land hebt. Daardoor kun je structuurschade beperken.
Tips van Gert

Bekijk de video

Let op de bandenspanning en voorkom verdichting

De bemesting met drijfmest is de belangrijkste factor. Je brengt stikstof, calie en fosfaat aan op het land. Normaal adviseren we om te bemesten in de tweede helft van februari, alleen op 16 februari brak er net een natte periode aan waardoor er niet bemest kon worden, omdat het land te nat was en dit schade aan het land kan veroorzaken. 

Belangrijk bij een sleepslangbemester is dat je let op de bandenspanning. Deze moet onder de 1 bar zijn, om een stuk verdichting te voorkomen, omdat je het hele jaar door minder gras ziet groeien op de verdichte plaatsen. 

Bemesten met een drijfmesttank

De drijfmest kan ook op het land gebracht worden met een drijfmesttank, met een injecteur. Belangrijk hierbij is om te letten op:

  1. Draagkracht van de bodem
  2. Lage bandenspanning

 

Verzorging grasland in het voorjaar voor een goede ruwvoerkwaliteit

Het voorjaar is een mooie tijd om het grasland te verzorgen en te bemesten om goed ruwvoer te winnen. Hopelijk kunnen we begin mei een goede snede ruwvoer maken, omdat dit de basis is voor de komende winter om goed te kunnen melken. 

Met de Grasplus kunstmest kun je stikstof en zwavel toevoegen, om beter ruwvoer te ontwikkelen, voor een betere opbrengst en eiwitkwaliteit. 

Ga naar GrasPlus meststoffen
Over de auteur

Gert Anker

Account manager / Rundveespecialist